Baby Dietetyka Przepisy

Alternatywa dla żywienia niemowląt, które nie mogą być karmione piersią.

Lipiec 4, 2016

Jest wiele teorii na temat żywienia niemowląt, jednak obecnie wszyscy specjaliści zgodnie twierdza, ze do 6. Miesiąca życia dziecko najbardziej potrzebuje mleka swojej mamy. Zupełnie zgadzam się z ta teza, jednak bywają sytuacje ze nie jest to po prostu możliwe i co wtedy?

Na rynku dostępnych jest wiele odzywek tak zwanych mlek modyfikowanych. Jest to jednak bardzo przetworzona żywność i czy tak naprawdę jest to w ogóle jedzenie? Coraz więcej dzieci ma alergie i nie toleruje mleka z proszku. Może głównym powodem tych nietolerancji jest to ze mleka modyfikowane (sama ta nazwa już jest bardzo wymowna) jest hydrolizatem lub produktem tak naprawdę mlekopodobnym, ale głównie pochodzącym ze sproszkowanego mleka krowiego. W naturze nie spotyka się żeby jakikolwiek gatunek używał mleka innego zwierza, dlaczego? Dlatego ze każde mleko zawiera składniki najbardziej odpowiednie dla danego ssaka. Tak wiec mleko krowie jest dla małych krówek, mleko kozie dla koźlątek a mleko kota dla małych kotków. Maleńki człowiek potrzebuje innych proporcji w mleku i innego składu, choćby dlatego ze najważniejszym i najbardziej rozwijającym się organem dziecka ludzkiego to mozg wraz z układem neurologicznym, a co za tym idzie dziecko potrzebuje więcej tłuszczu a niżeli mała krówka, która musi szybko samodzielnie stanąć na nogi do czego potrzebuje silnych kości i masy mięśniowej, a wiec więcej wapnia.

Tak się złożyło ze w praktyce moje dzieci po prostu nie tolerowały mlek zastępczych wiec po konsultacji u dietetyka mój syn od 4. Miesiąca życia był karmiony mlekami domowej produkcji.

Z pewnością każdy powinien sam ocenić co będzie najlepsze dla swojego dziecka. Ja uważam ze po mleku mamy najlepiej przyswajane są produkty roślinne (polecam artykuł na naszej stronie pt. Jak samemu zrobić mleko roślinne), są tez źródłem niezbędnych dla nas składników odżywczych i lekkostrawne, jednak niektóre niemowlaki po porostu się nie najadają. Obok mleka ryżowego i jaglanego a w późniejszym wieku (powyżej roku) mleka migdałowego stosowałam homogenizat mięsny.

Czym jest homogenizat? Jest forma wywaru mięsnego, takiego rosołku.

Jak przygotować samodzielnie homogenizat i jakiego mięsa użyć?

Do przygotowania homogenizatu polecam przede wszystkim mięso królika ( to jedyne mięsa o odczynie alkalicznym, warto przeczytać artykuł pt. Dlaczego warto się odkwasić?). Można także stosować pierś indyka lub kury ekologicznej.

Około 400-500 g  mięsa zamoczyć na 10 minut w wodzie z sola ( w celu oczyszczenia ), następnie spłukać i pokroić na małe kawałki, mięso ugotować w 1,5 litrze dobrej wody w szybkowarze a następnie zmiksować. Przecedzić homogenizat przez drobne sitko i gotowe! Ostudzić i podawać w butelce lub dodatek do kleiku ryżowego dodając łyżeczkę oleju lnianego lub kokosowego.

Aby zwiększyć wartości odżywczych do gotowania warto dodać kilka ziarenek soli himalajskiej lub kłodawskiej i kawałek glona kombu.

Dzieciom powyżej roku nie trzeba odsączać drobinek mięsnych, ale można J

W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt.

Artykuł jest napisany w myśl open source i zezwala się na dowolne jego kopiowanie i rozpowszechnianie z zastrzeżeniem podania źródła i autora. Na zdrowie

 

 

AutOla-minior:
Aleksandra Lemańska – przede wszystkim mama Zosi i Stasia

prezes Fundacji Wrocław miasto Kobiet

właściciel firmy Epino Polska www.epino.pl

kontakt 506 85 63 26 wmkaukcje@gmail.com

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply