Dietetyka Przepisy

Jak zrobić samemu mleko roślinne?

Lipiec 4, 2016
zdjęcie jaglana

 

Często gubię się w natłoku informacji i dyskusji na temat czy człowiek jest mięsożercą czy nie.

Jednak osobiste doświadczenie podpowiada mi ze wszystkiego w życiu trzeba używać z umiarem.

Na pewno trzeba wziąć wiele czynników pod uwagę takich jak grupa krwi ( podobno grupa 0 ma lepsze predyspozycje do trawienia mięsa niż inne grupy ponieważ jest to grupa pierwotna), czy upodobania podniebienia i obserwować reakcje naszego ciała co nam samo podpowiada.

Pamiętajmy o tym ze ze dzieci (oczywiście zdrowe, gdyż pasożyty i pleśnie potrafią sterować nami do tego stopnia ze łakniemy to czego akurat one potrzebują a nie koniecznie nasz organizm; czytaj artykuł: Jak odrobaczyć swoja rodzinę? i/lub Dlaczego odkwasić organizm?) doskonale wiedza co jest im potrzebne, wiec trzeba dać im decydować pokazując szeroki wachlarz wyboru. Same świetnie sobie dobiorą to co im służy.

Jeśli chodzi o żywienie moich dzieci po prostu nie miałam wyboru gdyż z mięsa nie chcą rezygnować, kotlecik to podstawa, jednak staram się to równoważyć, natomiast w kwestii produktów mlecznych po prostu ich nie tolerują tak jak i syntetycznych hydrolizatów (aptecznych produktów mleko zastępczych).

Chcąc nie chcąc byłam zmuszona rozpocząć produkcje samodzielnie. Tak jak w przypadku mleka ryżowego można kupić w sklepie mleko kartonowe w zdrowym składzie (tzn. bez dodatku cukru i innych zbędnych dodatków , o dużej zawartości ryżu), jednak nie nadaje się one dla niemowląt, tak w przypadku mleka migdałowego i jaglanego nie udało mi się wybrać z polki czegoś rozsądnego. Króluje w tych mlekach cukier i mała zawartość migdałów max. do 15 %. A wiec jak zrobić to mleko samemu?

Mleko migdałowe (można użyć każdego typu orzechów – nerkowce, brazylijskie itd. Itp.)

1 szklankę/miseczkę migdałów namoczyć na noc, rano obrać ze skorki. Obrane migdały wypłukać i przełożyć do garnka, zalać 4 szklankami/miseczkami dobrej wody. Zagotować i następnie gotować na małym ogniu 20-30 min. Lekko ostudzić i zmiksować w całości. Drobinki warto przecedzić i użyć np. do sałatki. Gotowe!

Ważne! Orzechy są bardzo ciężko strawne i często alergizują wiec nie decydowałabym się na podanie tego mleka dzieciom poniżej roku. Natomiast mleko ryżowe i jaglane może być stosowane do dokarmiania dzieci od pierwszego dnia życia tak jak i homogenizat mięsny, o którym napisze w innym artykule (szukaj: Alternatywa dla żywienia niemowląt, które nie mogą być karmione piersią).

Mleko jaglane

Szklankę kaszy jaglanej dobrze wypłukać pod bieżąca woda, następnie ugotować w 4-6 szklanek wody. Kasze przełożyć do większego garnka i dolać 1,5 litra dobrej wody,zmiksować, odcedzić drobnym sitkiem i gotowe!

Mleko/kleik z ryżu

100/200 g dobrego ekologicznego wypłukać i namoczyć (przynajmniej 4-5 godzin), następnie ryżu rozgotować w garnku najlepiej w szybkowarze w 1,5 -2 litrze wody (proporcje wpłyną na gęstość, warto eksperymentować, gdyż wiele zależy od garnka i kuchenki). W przypadku białego ryżu można całość zmiksować i gotowe. Ciemny ryz warto przetrzeć w sitku drewniana palka do ucierania ciasta aby pozbyć się twardych drobinek.

 

Do smaku i zwiększenia wartości odżywczych mlek dodawałam sól himalajska lub kłodawską ( kilka ziarenek na cala ilość) oraz olej lniany lub kokosowy, do każdej porcji ½ łyżeczki ( w przypadku małych dzieci). Do gotowania można także dodać glona np. kombu. Po ugotowaniu usunąć przed miksowaniem. Smacznego!

 

Artykuł jest napisany w myśl open source i zezwala się na dowolne jego kopiowanie i rozpowszechnianie z zastrzeżeniem podania źródła i autora. Na zdrowie.

AutOla-minior:
Aleksandra Lemańska – przede wszystkim mama Zosi i Stasia

prezes Fundacji Wrocław miasto Kobiet

właściciel firmy Epino Polska www.epino.pl

kontakt 506 85 63 26 wmkaukcje@gmail.com

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply