Dietetyka Przepisy

Przepisy od Ewy Miłowicz- wegańsko i pysznie.

Listopad 14, 2016
IMG_2475.JPG-ciastka-jaglane-1
  1. Czekoladowe ciastka jaglane (wegańskie, bezglutenowe)

 

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka otrębów żytnich
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego)
  • łyżka oleju kokosowego w formie stałej (roztopić)
  • 30 g czekolady gorzkiej min. 70% kakao drobno posiekanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie olejku)
  • szklanka wiórek kokosowych
  • łyżka nasionek chia + 4 łyżki ciepłej wody

 

Nasionka chia zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut, zrobi się z nich galaretowata zawiesina, która zastępuje jajko. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy napęczniałe nasionka i miksujemy wszystko razem ok. 1,5 minuty . Po tym czasie nabieramy bardzo gęste ciasto łyżką i w dłoni formujemy ciasteczko, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy ok. 25-30 minut. Wyjmujemy przestudzone, wtedy mają odpowiednią konsystencję.

zdjęcie mini

Diet coach Ewa Miłowicz

tel: 600 965 553

email: emilowicz@gmail.com

You Might Also Like